tirsdag 5. mai 2009

Fordøyelsen starter i med en gang


Noen forsøk er jeg glad i, de er lette å gjennomføre og de gir som oftest godt resultat. Selv om vi aldri får så gode resultat som på bildet. I det siste har elevene jobbet med forsøket spytt spalter stivelse fra naturfag .no. Les forsøket hvis du ikke kjenner det. NDLA har god beskrivelse av hva som skjer i munnen. Det er en elegant måte å gjennomføre dette forsøket på i forhold til tidligere. Da ble det mye søl og gris når elevene skulle spytte ned i reagensglass osv. men ting kan gå galt i dette forsøket også.

1. Det er lurt å bruke lunken stivelses løsning, ensymene jobber bedre da

2. Bruk godt med spytt på bomuls pinnen, og tegn hardt på papiret, men ikke så hardt at det går hull

3. Ikke bruk for mye jod på, da blir alt bare brunt.


-Det store problemet er når vi kommer til konklusjonen, hvorfor kan vi se det vi tegnet på filterpapiret. Elevene blander jod, stivelse og spytt, og det er vanskelig å trekke riktig konklusjon, dette er en ferdighet som vi ikke trener nok på tror jeg. Det å kunne sette sammen flere opplysninger og trekke en konklusjon ut fra dette må vi nok jobbe mer med.

Et annet problem vi opplevde er at elevene ikke forstår ordet "spalter", vi kaller heller forsøket for: Fordøyelsen starter i munnen eller fordøyelsen starter med en gang.

Ingen kommentarer: