fredag 24. oktober 2008

Darwins evolusjonslære før og nå


Nils Chr Stenseth gir en oversikt over Darwins arbeid, Darwind var den første til å forklare hvordan artene utvikler seg, individere er variable i sine egenskaper, noen egenskaper er bedre, egenskapene arves, De egenskaper som er best tilpasset til de endelige resurrsene vi har i naturen overlever og . Definisjon på levende organismer Enheter som kan gjenomgå en evolusjon ved det naturlige utvalg er levende organismer. Intet i biologi kan forstås uten evolusjon, Ny Darwinsime er darwinisme + arvelære en syntes utarbeidet på 1930 tallet. Darwins betyding for vår kulturhistorie, plasserte mennesket i naturene, en av mange organismer. Evolusjon gjør en gudommelig forklaring overflødig. Viser et eksempel med torsken som er blitt yngre ved kjønnsmodning, Når vi høster av de stor indivdene modnes indivdene tidligere. endringen er irreversibel og vi mister mye genetisk informasjon. To dominerende syn på mennesket utvilking, ut av afrika eller genetisk utveksling mellom nært beslektet varianter. Menneskelig kommunikasjon språk og ikke språklig kan forklares ved evolusojn særlig ved å se på primatene. D. hadde tre hovedverk, artenes opprinnnelse, menneskets avstammning, Om naturen i oss.

I norsk skole har Darwin ingen sentral plass, kunnskapsmål etter 10 klasse, Det at vi er skapr i guds bilde læres tidligere! Forteller om hva som skjedde da Bondevik prøvde å innføre kreasjonisme i 1986, Svein Sjøberg ledet arbeidet mot Bondevik. Viser at vi må stå opp og forklare hva evolusjon hele tiden. Intelligent design er de nye angrepene (eks time magazine)

Vitenskapen forandres seg hele tiden, motstanderne forandrer seg lite, bare noe nye ord og uttrykk. National Geographic, tok Darwin feil? Problem er biologene er for dogmatiske? Darwin er ikke hellig eller profet, det var mye han ikke forsto.Evolusojsnteorien i dag binder i sammen genteikk, geolig, medesinn morfologi, adferd, biogeografi. Vitenskapens natur er å bevise at Darwin tok feil, den som kan erstatte Darwin vil bli stående i all ettertid.

Intet i biologien kan forstås uten evolusjon!

Ingen kommentarer: